Газ Клуб БГ

  • септември 23, 2021, 04:54:14 pm
  • Добре дошъл/дошла, Гост
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: септември 17, 2021, 03:51:44 pm 
Започната от Stefcho - Последна публикация от Stefcho
Добавям още малко снимки,които да илюстрират за какво говоря. Предният път не се получиха нещата по някаква причина.

 2 
 -: септември 11, 2021, 10:56:04 am 
Започната от Stefcho - Последна публикация от Stefcho
Предполагам повечето от вас са чували за това чудо на техниката и вероятно са чели нещо по въпроса. Става въпрос за така наречения Форкамерен двигател, който е бил разработен и основно се е монтирал на Газ 3102. Наскоро в сервиза в който работя клиент донесе глава от такъв двигател за ремонт. Бях чел за това съоръжение, но не го бях виждал на живо. Всъщност, до колкото ми е известно, долната част на мотора си е стандартен ЗМЗ 402. Особеното е главата и горивоподаващата система.
Всмукателен, изпускателен клапан, пружини, талерки, контрички и водачи са стандартни, както на нормален 402, което е добре, защото няма проблем с намирането на части при ремонт на главата. Особеното е наличието на трети клапан със собствен механизън, който подава горивовъздушната смес в така наречената предкамера, където тя се възпламенява от свещта и през два малки отвора вече горящата смес навлиза в цилиндъра. Системата доста ми прилича на старото поколение дизели с предкамера.

 3 
 -: май 25, 2021, 12:10:36 am 
Започната от RAPTOR - Последна публикация от победовод
Това което си взел  е новия образец, търси стария образец като моя.

 4 
 -: май 24, 2021, 05:48:36 pm 
Започната от RAPTOR - Последна публикация от RAPTOR
Благодаря за снимката, сега разбирам защо не се получава, моя кран изглежда по съвсем друг начин. Ето такъв взех  за 2410 и идва прекалено дълъг и се удря в тръбата на радиаторчето и за това поисках снимка.
https://prom.ua/p740423071-kran-otopitelya-gaz.html

 5 
 -: май 22, 2021, 03:35:47 pm 
Започната от RAPTOR - Последна публикация от победовод
За съжаление отговарям доста късно, дано да съм полезен.
По причина , че тук почти никой не пише, и аз поглеждам рядко.За жалост, такива са реалиите с този иначе приятен поне за мен форум.
Ако някой иска съвет или нещо друго свързано с нашите коли, освен публикация във форума, нека напише две думи и в л.с. През ел. пощата ще бъда уведомен.

 6 
 -: април 29, 2021, 08:30:32 pm 
Започната от RAPTOR - Последна публикация от RAPTOR
Зимата не правих кой знае колко неща по колата и сега дойде време да я изтупам от прахта и да се повозя малко. Купих днес кран за парното от тези които се управляват с жило от купето, че моята система беше преправяна и беше сложен обикновен кран, но нещо не мога да се оправя с монтажа му - слагам го на 2-та болта, но идва прекалено назад и почти се удря в щита. Може ли някой да качи снимка на кран на 24-10 да видя дали съм купил правилното нещо и как е монтиран.

 7 
 -: декември 31, 2020, 04:51:53 pm 
Започната от Stefcho - Последна публикация от Stefcho
Статията към която давам връзка е на руски. Доста е подробна и разглежда различни карбуратори подходящи за ГАЗ 21, също така ипо-нататъшните модификации на този мотор.
http://gaz21.su/articles/technical/carburetor.html

 8 
 -: декември 07, 2020, 08:56:18 pm 
Започната от RAPTOR - Последна публикация от RAPTOR
Днес минах през КАТ и най-накрая след две години и половина съм с регистрационен номер и движеща се по улиците Волга.
Ако някой реши да връща регистрация на бракувана кола с цел пазене в частен имот, пътя е следния:
Технотест - отива се с договор за покупко продажба, голям талон на който да пише причината за бракуване или служебна бележка от КАТ в който колата е била за последно на отчет, от която да е видно, че е бракувана за съхранение в имот. Автомобила трябва да е в оригиналния цвят, с оригиналния двигател и да се движи на собствен ход, без ръжди, дупки и т.н. Преглеждат спирачките, окачването, всички светлини, чистачки, клаксон и т.н. и замерват вредните емисии, трябва да сте в нужните граници за да го преминете успешно. Таксата към момента е 330лв. с ДДС
КАТ - отивате с документа от преминат технотест, обичайните документи за регистрация на автомобила и задължително договора да е нотариално заверен (приели са нов закон наскоро), иначе Ви връщат обратно да търсите стария собственик или наслениците и да минавате през нотариус, без значение преди колко време сте закупили колата.

 9 
 -: декември 05, 2020, 08:13:33 pm 
Започната от RAPTOR - Последна публикация от RAPTOR
Днес имах време да се поровя по колата и да разгледам парното. До сега си мислех, че ръчката долу в ляво управлява кран който е вътре в самото парно а не в моторния отсек, където имам обикновен ръчен кран като тези на уаз и бях решил, че е вторичен. Разгледах и открих жилото завързано с тел в другата посока, обърнах местата на маркучите и нещата се подобриха, поръчах правилния кран и като дойде ще вържа системата както трябва.
Относно въртенето на клапите за духане в стъклото и в краката съм допуснал грешка, като го пробвах седях на пасажерското място където въздуха идва директно от корпуса на парното и се влияе от собствено капаче, общо взето тъпа грешка, ама като не знае човек така става...

 10 
 -: декември 05, 2020, 12:44:14 am 
Започната от RAPTOR - Последна публикация от победовод
Много отдавна не бях поглеждал тук, но днес явно е трябвало да погледна.
С парното нещата тук явно са объркани, ще се опитам да обясня цветно. От  задния край на главата  излиза маркуч, който влиза в кранчето на парното на десния  подкалник, оттам къс маркуч влиза отдолу на парното, това е входа.
Изходящият маркуч е отгоре. Ръчката долу вляво отваря/затваря това кранче, ако е затворено няма как да пусне топла вода към радиаторчето на парното. Ръчката горе вляво управлява климатика на Волгата, тоест, клапата над краката на шофьора за приточната вентилация. През зимата тази клапа трябва да е затворена. Ръчката горе в дясно управлява клапата на въздухопритока на парното, отваря се тази клапа при загрял двигател, тогава се пуска и вентилатора. Ръчката долу в дясно, наляво духа в купето и стъклата, надясно - само на стъклата. Огледай всичко което ти  написах и ще ти дойде топлото в колата.
За нещата които ти липсват, продават се достатъчно много Волги на части. На стелка от ГАЗ 24 само трябва да се направи малко изрязване отзад в средата,там където се закрепва седалката.

Страници: [1] 2 3 ... 10